fbpx

Kako očistiti i ojačati svoj organizam?

Čišćenje organizma ili detoksikacija odnosi se na čišćenje tijela od raznih toksina i štetnih tvari kojima smo svakodnevno izloženi. Naš organizam je opterećen ne samo probavljanjem teške i nezdrave hrane nego također mora eliminirati pesticide, onečišćenja i toksične tvari koje ulaze u tijelo iz našeg okruženja i hrane. Ako se tome doda još i stres, prebrzi ritam života i manjak tjelovježbe može doći do preopterećenja i slabljenja organizma, što sprječava njegov pravilan rad te ga čini podložnim raznim oboljenjima.

Detoksikacija, ili čišćenje organizma, pomaže našem tijelu vratiti prirodnu ravnotežu. Danas imamo razne primjere u kojima je čišćenje organizma pomoglo pojedincima obnoviti energiju, koncentraciju i pozitivni stav. Kako bi postigli odlične rezultate za vaš organizam potrebno je posvetiti samo malo vremena i volje!

Postavlja se pitanje kada je potrebno čišćenje organizma? Ako vam se stalno spava, umorni ste ili imate manjak energije, onda je odgovor sada! Ostali pokazatelji koje može prouzročiti višak toksina u organizmu su glavobolja, alergija, problemi s kožom, zadah i neugodan miris tijela, rast Candide, depresija, mlitavost, slabo pamćenje, nadutost trbuha i plinovi, loša probava, debljanje ili prekomjerno mršavljenje, zatvor pa čak i prerano starenje! Kada je u pitanju alternativna medicina, detoksikacija organizma se preporučuje i do nekoliko puta godišnje prvenstveno zbog svakodnevne konzumacije rafiniranih namirnica i industrijski obrađene hrane.

O čišćenju organizma se već puno piše i zna, ali ono što je sigurno je da su đumbir, kurkuma, cimet i čili među najjačim biljkama koje se koriste u tu svrhu. Imaju toliko snažna svojstva da ih se preporučuje uzimati svakodnevno kao preventivu za razne bolesti i detoksikaciju. 

Kako bi se u svakodnevni ritam mogli uklopiti zdravu naviku unosa navedenih namirnica najjednostavnije rješenje je u konzumaciji prirodnih sokova, takozvanih “shot-eva”  koji su puni antioksidansa te sastojaka bogatih dijetalnim vlaknima, mineralima i vitaminima koji imaju protuupalna svojstva i blagotvorno djeluju na cijeli organizam.

Korijen đumbira dobro je poznat po svojim šarolikim svojstvima koja pomažu našem organizmu. Snažan je antioksidans koji poboljšava funkciju jetre i odličan je za detoksikaciju organizma. Osim toga pomaže kod nadutosti i ubrzava rad probave. Korijen đumbira će vam pomoći u izbacivanju toksina iz tijela, ojačati imunitet, oporaviti digestivni trakt i napuniti vas energijom. Također, bogat je vitaminima A, B i C, pomaže jetri, obnavlja njen rad i čisti cijeli organizam. Sušeni korijen koristi se za želučane bolove, proljev i liječenje reumatskih oboljenja. Đumbir se može koristiti i u obliku obloga kod upala i oteklina, grčeva u nogama te artritisa. Unatoč svojim povoljnim svojstvima, treba biti oprezan pri doziranju te koristiti do 5 g đumbira dnevno kako bi se izbjegle eventualne nuspojave u organizmu ili na koži.

Čili je poznat po tome što olakšava bol. Kurkuma sadrži posebnu moćnu supstancu kurkumin, što je nevjerojatan lijek protiv boli i upale te čak sadrži antitumorske mehanizme na temelju čega su provedene brojne studije. Kada u grlu, nosu, sinusima i zglobovima osjetite težinu i začepljenost, đumbir će vam uvijek pomoći kao jedan od najboljih kućnih pomagača. Kurkuma ima antiupalna i antibakterijska svojstva dokazana kao pomoć u liječenju mnogih upalnih stanja, a pored toga je i odličan čistač jetre. Također, kurkuma aktivira enzim koji povećava apsorpciju glukoze i djeluje na gene koji utječu na proizvodnju glukoze u jetri te na taj načni pomaže u borbi protiv dijabetesa tipa 2. Ne smijemo zaboraviti ni citruse kojima obiluje shot od kurkume. Tako su naranče bogate kalcijem koji je povezan sa zdravim kostima i zubima. Vitamin C stimulira proizvodnju bijelih krvnih stanica u našem tijelu, čime se poboljšava imunitet. Đumbir nas grije, zbog čega ga se i povezuje s krvotokom i cirkulacijom.

Cimet, kao i drugi spomenuti sastojci ima brojna pozitivna svojstva za organizam čovjeka što dokazuje činjenica da je u srednjem vijeku bio cjenjeniji od zlata te pokazivao statusni simbol. Tako, potiče rad crijeva te regulira probavu. Ima protuupalna i antibakterijska svojstva te čisti organizam od otrova, ubrzava metabolizam i pomaže kod mršavljenja. Antioksidansi iz njega stabiliziraju razinu šećera u krvi te time pomaže u prevenciji dijabetesa tipa 2.  Smanjuju potrebu za ugljikohidratima, ne potičući pritom pretjerano lučenje inzulina, što je važan faktor uspješnog mršavljenja. Znanstvenici su otkrili da ekstrakt cimeta značajno povećava potrošnju energije odnosno da cimet i čili papričice značajno podižu razinu oksidacije masnoća u organizmu. Cimet dokazano suzbija apetit i pruža dulji osjećaj sitosti. Poznato je da ljuta paprika ubrzava metabolizam, dok sok od jabuke pomaže razlaganju masti.

Kroz dvotjedni program konzumacije prirodnih “shot-eva“ možete ojačat svoj organizam i imunitet. Zaboravite umor i iscrpljenost jer nakon 15 dana konzumacije zdravih sokova iz našeg paketa, osjećat ćete se kao novi.

Svaki dan potrebno je popiti jedan shot, bez obzira na koji se odlučite. Možete prvo popiti primjerice shot od đumbira pa nastaviti s drugim okusom ili svaki dan promijeniti ako vam tako više odgovara. Nakon 12 dana svakodnevnog  „shot-ova“, popijte sok od aronije koji treba rasporediti na 3 dana.

Nakon 15 dana programa možete očistiti organe od toksina i slobodnih radikala, poboljšati vaše zdravlje i ublažiti zdravstvene tegobe, dobiti više energije za obavljanje svakodnevnih obveza i što je navažnije postići osjećaj zadovoljstva svojim tijelom.