fbpx

Kupanje psa - kako to obaviti na pravi način?

Koliko često kupati psa i koji je pravilan način kupanja?

Da bi uopće razumjeli pravilan način održavanja dlake naših pasa, važno je spomenuti da se koža pasa sastoji od dva glavna sloja.

  1. Površina (epiderma) je tanka i ne naročito jaka, ali neprestanim stvaranjem novih stanica održava zaštitnu ulogu i integritet kože.

  2. Ispod epiderme, jak i elastičan dermis (drugi sloj) daje koži snagu, a epidermis je opskrbljuje krvlju i živcima. Unutar dermisa nalaze se brojne kožne žlijezde, poput tubuloalveolarnih žlijezda lojnica: one u dlačni folikul (korijen dlake) izlučuju u vodi netopiv masni loj, za zaštitu, ishranu i podmazivanje epidermisa. Dlaka je njime zaštićena cijelom dužinom od vanjskih utjecaja.

Takvo intenzivno lučenje masnog sloja u korijen i duž dlake adaptacijsko je svojstvo obzirom da su se nekada  psi držali vani, u dvorištu, na otvorenom i trebao im je zaštitni masni loj koji ih je štitio od vanjskih utjecaja. Tada kada bi pitali stručnjaka za kupanje odgovor je glasio jednom ili dva puta godišnje. I to je bila istina!

Danas, kada su psi sa nama u stanu, kući, u našem krevetu potreba za učestalim kupanjem se pojačala. Ne zbog čistoće psa već zbog čistoće čovjeka i vlastitog doma!  

Masni loj s dlake privlači na sebe prašinu i smog te ubrzo bijela dlaka postaje siva nakon samo par šetnji. Masni loj se nakon kupanja šamponom obnavlja i ponovo rasporedi po dlaci nakon 3-4 dana.
  
Sada dolazimo do pitanja može li se zaštititi psa ta 3-4 dana nakon kupanja? Postoji li način čestog kupanja psa a da mu time ne uništavamo prirodni ph kože

Postoji, ukoliko se zna pravilan proces kupanja!

Prije nego što krenete na kupanje svog ljubimca, važno je dlaku dobro iščetkati prije nego šte se ju namočili. Na taj način ćete spriječiti da vam većina dlaka završi u odvodu, a istovremeno ćete provjeriti kožu i krzno svog ljubimca.

Ako vaš pas baš i nije ljubitelj vode i šampona, pokušajte mu postupno stvarati pozitivne asocijacije na kupanje. Tzv. Pozitivno uvjetovanje tehnika je s kojom se stvaraju pozitivne asocijacije. Npr. Puštaš vodu – nagrada, korak u kadu – nagrada, voda na dlaci – nagrada i tako se postepeno približavate cilju uz najfinije poslastice. Dlaka psa se uvijek pere dva puta šamponom.

  • Prvi puta dlaka i koža se odmašćuju.
  • Drugi puta dubinski čiste nakon čega se obavezno nanosi regenerator. 

Regenerator u ovom slučaju mijenja prirodni zaštitni sloj i dlaci daje zaštitu, zatvara pore na dlaci koje su ostale otvorene nakon ispiranja masne zaštite, te ona ostaje njegovana i prirodna, ali čista.

Možete mu i pružiti mali spa tretman. Opustite svog psa masažom te uvedite to kao rutinu kupanja. Na taj način ćete dobro oprati dlaku, a istovremeno opustiti vašeg psa. Budite oprezni da šampon ne uđe u oči.

Mnogi u procesu kupanja zaboravljaju na regenerator ili ga izbjegavaju jer imaju kratkodlakog ili oštrodlakog psa te smatraju da im ne treba. 

Ukoliko želite često kupati psa radi čistoće svog doma upotreba regeneratora na kraju procesa je jedini način da mu ne narušite prirodnu ravnotežu i ne isušite dlaku i kožu.

Na ovaj način psa možete slobodno kupati jednom tjedno bez ikakvog straha!

Nakon što ste ga detaljno našamponirali, dobro isperite dlaku i potom dobro osušite. Prvo ručnikom dobro protrljajte dlaku kako bi se uklonio višak vode te ga posušite sušilom za kosu (ako se boji sušila – probajte s pozitivnim uvjetovanjem).

Iv San Bernard sinonim je za kvalitetu kozmetike za njegu malih životinja širom svijeta te prepoznat kao lider u skrbi o kućnim ljubimcima. Unutar asortimana E-healthy.eu online trgovine možete pronaći razne Iv San Bernard šampone i regeneratore prilagođene svakom tipu dlake, koji ne sadrže sulfate, parabene i silikone. Iv San Bernard proizvodi su bazirani na prirodnim sastojcima i ekološki prihvatljivi te kao takvi idealni za često i bezbrižno kupanje kućnih ljubimaca.