fbpx

Održavanje psa prema tipu dlake!

Već smo u našem blogu pisali o kupanju i održavanju vaših ljubimaca. U ovom blogu ćemo se, uz mali podsjetnik o kupanju, pozabaviti održavanjem i njegom pojedine dužine dlake vašeg ljubimca.

Kako održavati pse s kratkom, srednjom, dugom, zapetljanom i svim drugim varijacijama dlake možete pročitati u tekstu koji je za nas napisala naša groomerica Ivona Kamauli.

Nije osnovno pravilo, ali psi koji ne žive u kući, kupaju se dva do tri puta godišnje, dok psi koji žive u kući, kupaju se svaka dva do tri mjeseca ako se koristi šampon koji skida loj kože i loj dlake. Prije nego što okupate psa, temeljito raščešljajte dlaku kako bi uklonili zapetljane dijelove. Koristite samo šampone namjenjene za pse i mačke jer oni imaju određen sastav koji odgovara PH koži Vašeg ljubimca. Dok ga kupate, očistite analno područje, šape i područje iza ušiju. Izbjegavajte da šampon uđe u oči isto kao i u ušnu šupljinu. Temeljito isperite i ponovite s balzamom jer on zatvara kutikulu dlake koju je možda šampon otvorio te temeljito isperite i osušite. Prvo ručnikom, kasnije sušilom za kosu.

KRATKA DLAKA:

Općenito govoreći, psi s kratkom dlakom imaju, zapravo, duplu vrstu dlake i puno se više linjaju nego psi s dužom dlakom, osobito ako žive u grijanim prostorijama i borave puno vremena izvan kuće/stana. Većina pasa linja se dva puta godišnje, a proces traje oko mjesec dana. Tijekom tog perioda, dlaka će izgledati beživotno i suho te je potrebna dodatna njega i pažnja. U tom slučaju, potrebno je češće četkanje kako bi se odstranila mrtva dlaka. Za pse s kratkom dlakom, najefikasnije su mekane silikonske rukavice ili gumene četke, koje osim što odrade posao uklanjanja dlake, masiraju psa po koži i mišićima, što psima stvara dodatan osjećaj ugode.

DUPLA DLAKA (PODDLAKA):

Većina pasa koji imaju duplu dlaku, linjaju se dva puta godišnje, a proces traje oko mjesec dana. Oni koji žive u grijanome domu, linjaju se puno duže. Potrebno je češće četkanje kako bi se odstranila mrtva dlaka i spriječila pojava zapetljanih dijelova. Osim ubrzavanja procesa linjanja, četkanje će smanjiti količinu dlake u kući ili stanu. Za pse koji imaju gustu poddlaku, nije dovoljno samo četkati gornji sloj, već treba doprijeti do donjeg dijela dlake. Podignite dlaku jednom rukom, a drugom rukom četkajte dlaku u smjeru suprotnom od rasta – centimetar po centimetar, sve dok ne prođete cijelo tijelo.  Za završni dodir, upotrijebite fini češalj na svježe očetkanoj dlaci, obraćajući posebnu pozornost na područje iza psećih ušiju.

DUGA DLAKA:

Psi s dugom, lelujavom dlakom su skloni zapetljanju dijelova. Ako se duga dlaka ne njeguje pravilno, stvaraju se čvorići. S vremenom, ako se čvorići ne raspetljaju, stvaraju se tzv. dredovi koji mogu biti savršeno uzgojno mjesto za bakterije koje mogu prouzročiti infekciju kože. U slučaju da dođe do zapetljanja dlake, često vlasnik, kao i profesionalac neće imati druge opcije nego odrezati ili izbrijati to područje što uvelike može narušiti izgledu psa I kvaliteti dlake. Kako se to ne bi događalo, dugodlake pasmine potrebno je četkati svaki dan.

KOVRČAVA I VALOVITA DLAKA:

Bischoni, Poodle i Portugalski vodeni psi su neke od pasmina s valovitom i kovrčavom dlakom. Oni se rijetko linjaju ali kovrčava dlaka može biti teška za održavanje, budući da se kovrče jako lako zapetljaju. Upotreba spreja za raščešljavanje će spriječiti lom dlake i omogućiti lakše  četkanje kroz kovrče. Ako je dovoljno toplo, nije potrebno sušiti psa sušilom za kosu.

GLATKA DLAKA:

Doberman, Američki stafford, Njemački boxer, Rottweiler su psi koji imaju glatku dlaku. Ovaj tip dlake ne treba više održavanja od četkanja jednom u dva tjedna. Gumena ili silikonska četka idealna je za njegu ovakvog tipa dlake. Osim što će skinuti mrtvu dlaku, stimulirat će lučenje loja koji će se četkanjem jednoliko rasporediti te će dlaka dobiti visoki sjaj.

OŠTRA DLAKA:

Irski, Škotski terijeri su primjeri pasa oštre dlake. Oni se slabije linjaju od ostalih pasmina tj. Dlaka umire ali nikada ne ispada. Mrtvu je dlaku potrebno ručno odstraniti ili iščupati pomoću prstiju ili trimera, kako bi izrasla nova I svježa dlaka.

DLAKA POPUT UŽETA TZV. DREAD LOCKS:

Komodor i Mađarski puli su pasmine s takvim tipom dlake. Dlaka je uvrnuta tako da tvori uže koje je primjetnije kako pas raste. Potrebno je čak dvije godine kako bi se napravio jedan dread. Psi s takvom dlakom u pravilu se ne bi smjeli četkati s obzirom na specifičnost njihove dlake. Kako bi dreadovi bili jednaki, preporučujemo odlazak profesionalnom frizeru. Za ovakvu njegu dlake potrebno je puno strpljenja, osobito ako se pas kupa. U slučaju kupanja, potrebno je najmanje 5 sati, ovisno o temperature, kako bi se dlaka dobro osušila.

PSI BEZ DLAKA:

Peruanski Inka pas i američki bezdlaki terijer su pasmine bez dlaka. Kod takvih pasmina je izrazito bitno spriječiti opekline od sunca. Koža treba vlagu jer je sklona sušenju, te je potrebna posebna njega kako bi se izbjegli problemi s kožom – poput akni, a po zimi i kad je hladno obavezno ih je utopliti s kaputićima.

Ako vas zanima što kažu profesionalci o kupanju psa, možete detaljnije pročitati na našem prošlom blogu Kupanje psa – kako to obaviti na pravi način? ili pogledajte proizvode za pse iz našeg asortimana.

Autorica bloga: Ivona Kamauli, salon Doggy style